Esi pats savas laimes kalējs! Jeb kā iedarbināt 7 laimes hormonus!

Šodien, starptautiskajā Laimes dienā apkopojām pierādījumus, kas apliecina – laime mīt mūsu ķermeņī un prātā visu laiku, nepārtraukti, un to tik vien gaida, kā mēs to iedarbināsim!

Mūsu smadzenēs ir mākonis ar miljoniem pašražotu neiroķimikāliju, kas mūsu cīņas ar grūtībām un uzvaras pārvērš par prieku, liekot mums justies laimīgiem. Mūsu smadzeņu bioloģiskais dizains ir ļoti dāsns, īstenībā zinātnieki vēl visu nav aptvēruši un aprakstījuši, un ir zināms vien neliels daudzums no tā, kā mēs paši varam būt savas laimes kalēji. Šodien, Laimes dienā mēs jums pastātīsim vien par septiņām molekulām, kas ir saistītas ar spēju ģenerēt mūsos prieku un laimi,  un kā mēs šos “laimes hormonus” paši varam iedarbināt. 

Skrieniet. Anandamīds  jeb “Svētītā molekula”. Cilvēki un dzīvnieki dabiski sintezē endokanabinoīdu ķīmiskos savienojumus, kas aktivē tādus pašus receptorus, kā marihuānas aktīvā sastāvdaļa (Cannabis sativa). Anandamīds (no sanskrita “Ananda” nozīmē svētīts) ir vispazīstamākais endokanabinoīds. 2012. gadā Arizonas universitātē veikts pētījums apgalvo, ka endokannabinoīdu aktivizācija, visticamāk, ir iemesls skrējēju labajam noskaņojumam. Pētījums rāda, ka gan cilvēki, gan suņi ievērojami palielina endokanabinoīdus pēc ilgstošas skriešanas.

Meklējiet balvu. Dopamīns jeb “balvas moklekula” ir atbildīgs par mūsu uz apbalvojuma orientētu uzvedību un sagaidāmo prieku. Jebkura veida uzvedības, aktivitātes, kas galu galā tiecas pēc apbalvojuma,  palielina dopamīna transmisijas līmeni mūsu smadzenēs. Ja vēlēties dopmanīna izvirdumu – izvirziet mērķi un sasniedziet to. Sāciet ar vieglāk sasniedzamiem mērķiem!

Veidojiet attiecības. Oksitocīns jeb “Savienošanās molekula” ir hormons, kas tieši saistīts ar cilvēciskām attiecībām, un kas palielina uzticēšanos un lojalitāti. To gan biežāk gan dēvē par mīlas molekulu. Bet to sauc par sociālās atmiņas molekulu. Lielos pozitīvos dzīves notikumos smadzenes ražo oksitocīnu, kas nodrošina, ka mūsu atmiņas ir stiprākas, un tās arī ir noturīgākas laikā. Tāpēc ir vērts iegaumēt teicienu (Maija Angelou) – cilvēki aizmirst to, ko jūs teicāt, cilvēki aizmirst to, ko jūs darījāt, bet cilvēki nekad neaizmirsīs, kā jūs pret viņiem izturējāties. Darbā oksitocīnu varam gūt caur kopīgi realizētiem projektiem, pusdienām ar kolēģiem, kopīgiem sporta pasākumiem (esam pieredzējuši maratonu emocionālā pacēlumu – tur par darbojas trīs molekulas).

Fiziski nodzeniet sevi. “Sāpes nogalinoša molekula” jeb endorfīns. Nosaukums endorfīns nozīmē “pašpietiekams morfīns”. Endorfīni to ķīmiskajā struktūrā ir līdzīgi opiātiem, un mazliet līdzīgi aptiekā nopērkamai analgīna tabletei. Intensīvos aerobos sirds un spēka treniņos nav sāpju aspekta, jo endorfīns tiek ražots lielākos daudzumos.

Ļaujaties mieram. “Prettrauksmes molekula” GABA ir inhibējoša molekula, kas palēnina neironu uzliesmojumu un rada mieru. Jūs, protams, varat dabūt GABA arī stundu lasot grāmatu, bet – par trešdaļu vairāk jūs to dabūsiet, ja šo stundu jogosiet vai meditēsiet.

Atrodiet darbu, kas sniedz jēgpilnību. “Pašvērtības molekula” jeb Serotonīns ir universiāls un neaizstājams hormons, jo mūsu ķermeņos tas piedalās tik daudz dažādās darbībās. Cilvēki ar augstāku serotonīna līmeni biežāk nonāk situācijās, kas veicinās viņu pašvērtību un piederības sajūtu. Lai palielinātu serotonīnu, regulāri izaiciniet sevi ar mazliet neiespējamo, un meklējiet darbu vai tikai darbības (hobijus), kas spēj jums apliecināt jūsu  nozīmību, sniegt jēgpilnību un gandarījumu. Jo biežāk varēsiet sev pateikt “Es to izdarīju!”, jo biežāk jūs nokļūsiet situācijās un projektos, kas pastiprinās jūs pašcieņu, pašvērtējumu un samazinās nedrošību, bailes no neizdošanās. 

Izdariet varoņdarbu. “Enerģētiskā molekula” jeb adrenalīns rada uzmundrinājumu, enerģijas pieaugumu un uzlabo garastāvokli. Adrenalīns kulminē pozitīvā emocionālā pārdzīvojumā, sasprindzinājumā, briesmās. Adrenalīns izraisa sirdsdarbības ātruma, asinsspiediena un darbības pieaugumu, izraisot mazāk nozīmīgu asinsvadu sašaurināšanos un asinsrites palielināšanos lielākiem muskuļiem. Adrenalīns ļauj mums izdarīt varoņdarbus, liek justiem vitāliem, aizrautīgiem un  varošiem. Tas ir pretlīdzeklis garlaicībai, nespēkam, apātijai un stagnācijai. Laiku pa laikam izstumjiet ar varu sevi ārpus savas komforta zonas! Jūs gan kūsāsiet enerģijā, gan arī atklāsiet savu īsto potenciālu. Tomēr nepārdozējiet, stimulējiet to mazās devās. To var aktivizēt pēc pieprasījuma, piemēram, izdarot ātras un īsas ieelpas. Vai uzņematies izdarīt katru dienu vienu lietu, ko jums nepatīk darīt, vai ko jūs nemākat. Piemēram, piedāvājaties palīdzēt pārdošanas komandai un pazvanīt klientiem, lai piedāvāt jūsu organizācijas produktus. Tas būs īsts varoņdarbs, ja izdosies!

Lai jums izdodas palielināt savu un savu kolēģu laimes potenciālu, iedarbinot savas organizācijas īpašo laimes hormonu ideālo kombināciju!